Evi Milh vijfdes op het WAGC TU te Sofia Bulgarije

Maandag 13 november vertrok Evi richting Sofia met de 60 koppige Belgische delegatie ( trampoline, dube mini en tumbling + trainers en begeleiders)

Het avontuur was begonnen.

Op dinsdag konden ze voor de eerste keer trainen in de hele grote zaal ( meer dan 50m op 40m alleen voor de gymnasten) en de toestellen aanvoelen.

Vanaf woensdag begonnen de gymnasten in de verschillende leeftijdscategorieën en toestellen aan hun kwalificatiewedstrijden en indien je bij de beste 8 was, was er ’s avonds de finale.

Bij andere officiële wedstrijden zijn er maximum twee gymnasten per land toegelaten, maar bij de Wagc telt dit niet Er zijn maximum 4 gymnasten per categorie per land, maar indien ze goed genoeg zijn, mogen ze alle 4 ook deelnemen in de finale.

En als je weet dat er onder meer Russen, Japanners, Amerikanen, Australiërs, Oekranezen,, Australiërs, Duitsers, Britten, Fransen, Spanjaarden, Polen , Portugezen, Israëlis, Algerijnen, New-Zeelanders, Nederlanders, Denen,Belgen, en nog tal van andere landen aanwezig waren , is het niet moeilijk om voor te stellen dat de finaleplaatsen een fel begeerde, maar moeilijk te bereiken doel was.

De Belgen presteerden over het algemeen goed tot prima, maar finaleplaatsen waren er niet weggelegd, enkel eervolle plaatsen op het aantal deelnemers.

Tot de zaterdag dan , wanneer Evi haar wedstrijd had.

24 deelnemers voor 8 plaatsen verdeeld in twee reeksen . De eerste reeks van 12 gymnasten met de 4 Belgische meisjes in werd gevolgd door een tweede reeks van 14 gymnasten.

Alles geven was dus de boodschap en hopen op de felbegeerde plaatsen.

Evi begon met een temporeeks eindigend op dubbele salto gestrekt en behaalde een uitvoering van 27 punten op 30 ( wat heel straf is).

Haar tweede temporeeks eindigend op fullin gestrekt ( wat betekent dat er een volledige schroef zit in de eerste van de twee gestrekte salto’s) gaf haar een uitvoering van 26.7 punten.

En dan … is het afwachten, de britse en Franse meisjes sprongen moeilijker reeksen , maar de uitvoering was minder en zo was Evi na de eerste groep 6 de op 12.

Met maar acht plaatsen ter beschikking, leken haar kansen heel klein. Laura een ander Belgisch meisje had dan de vijfde plaats behaald.

Het was dus nagelbijten gedurende de wedstrijd van de tweede reeks van 14 gymnasten, maar ofwel mislukten de reeksen, ofwel waren ze veel minder goed in uitvoering en wat niemand dacht , Evi werd achtste , Laura zevende!

De eerste twee finaleplaatsen ( en achteraf gezien de twee enige) waren binnen. De finale zou gesprongen worden door 4 Britse twee Franse en twee Belgische meisjes.

De zenuwoorlog duurde dus nog een tijdje door tot in de vooravond. Om 19.00 uur was het dan zo ver. Wat was er nog mogelijk in het klassement ?

In bijlage vinden jullie de finalereeks van Evi. Ze begon als eerste aan de finale , omdat ze de achtste was in de kwalificaties. Daarin verbeterde ze haar uitvoering van de temporeeks met fullin gestrekt met een half punt. Uitvoering 27.2 , dus meer dan 9 op 10. Als je weet dat er acht sprongen zijn, wil dit zeggen dat ze zeker enkele delen daarvan perfect geturnd heeft.

Het vele trainen heeft haar dus duidelijk merkelijk verbeterd en ze is na haar kwetsuur die haar acht maand aan de kant liet ( pas in Februari dit jaar , mocht Evi op het gemak herbeginnen)

helemaal weer terug.

Uiteindelijk werd Evi 5de in de finale en eindigde ook als eerste Belgische omdat Laura, haar moeilijkere reeks met een val beëindigde . Met haar 17 jaar en drie maand was ze één van de jongste deelnemers , dus er is zeker nog progressiemarge mogelijk, wat duidelijk mooie perspectieven opent naar de toekomst toe. Beter zat er echt niet in omdat de moeilijkheid die de ander gymnasten konden springen hun mindere uitvoering kon compenseren.

Volgend doel wordt de selectie afdwingen voor het Europees kampioenschap volgend jaar doorspekt met wedstrijden in België en Frankrijk.

Maar ze zal er na deze uitstekende prestatie met veel plezier naar toe werken.

We wensen haar het allerbeste toe en willen ook jullie hartelijk bedanken voor deze unieke kans die jullie haar hebben geboden.

Ik, Wim Milh, meen te mogen stellen dat ze jullie verwachtingen zeker heeft ingevuld.